Veganer vs. Ikke-veganer
Veganer vs. Ikke-veganer
Af Isabella Sørensen og Josefine Petersen
For at vi på bedst mulig måde kunne få et indblik i hvordan det er, at være veganer, gav vi os selv den udfordring, at gå ud og handle og lave en tre-retters-menu, til vores familier. Vi lavede en veganer-version og en ikke-veganer-version, på den måde kunne vi undersøge følgende ting:
Økonomi
Tid
Besværlighed
Smag
At handle ind til det veganske kunne vi gøre i Kvickly, men måtte dog i flere forskellige Kvickly'er, for at få det hele. Vi startede med at finde opskrifter, til de retter vi gerne ville lave, det var ikke specielt svært at finde de opskrifter, som vi skulle bruge. Vores menu bestod af:
Den veganske forret: Blinis med guacamole, som ses øverst på tallerknen.
Find opskriften her: https://plantepusherne.dk/veganske-blinis-glutenfri/
Opskriften på vegansk guacamole: Vi brugte avocado og soja cuisine, og hakkede lidt rød peber i.
Den ikke veganske forret: Blinis med laksemousse, som ses nederst på tallerknen.
Find opskriften på blinis her: https://www.isabellas.dk/mad/forretter/blinis-med-roedloeg-og-laks
Find opskriften på laksemoussen her: https://migogminmad.dk/opskrift/blinis-med-laksemousse/
![]() |
Den ikke veganske hovedret:
Fuldkornspasta med en traditionel kødsovs.
|
Vegansk hovedret: Squash-pasta med plantebaseret kødsovs.
Opskrift på vegansk kødsovs: Vi købte plantebaseret kød,
som vi lavet kødsovs af, sådan som man laver normal kødsovs.
Opskrift på seitan-skiver: Vi supplerede med nogle seitan-skiver.
Vi tilberedte det, ved at stege det på en pande,
med vegetabilsk olie og sesamfrø.
Opskriften på squash-pasta: Vi brugte en
grøntsagsspaghetti-slicer til at få squashen til at ligne spaghetti. Så kogte vi det i et minuts tid med lidt salt. |
Vores familiers bedømmelse af maden
Forretten: Der var delte meninger om hvilken blinis der så mest appetitlig ud, men de fleste syntes at den ikke-veganske smagte bedst. Vi var 9 der smagte og stemmerne blev fordelt på den måde, at der var 6 der syntes, at den ikke-veganske smagte bedst, og én der syntes, at den veganske smagte bedst, de sidste to var splittede mellem blinis'en og fyldet.
Hovedret: I hovedretten var den veganske helt i top. Der var hele 8 der syntes, at den veganske så mest appetitlig ud, og på smagen fører den veganske stadig med 7 stemmer.
Nogle af kommentarerne var:
"Vegansk er mere frisk."
"Den veganske smager meget kød-agtigt selvom det ikke er kød."
"Smager af mere en ikke-vegansk"
"Vild med squash-pastaen, så lækker og det veganske kød var et superlækkert alternativ til rigtig kød."
"Den veganske er lidt vandet."
Dessert: Der var 4 der syntes, at den veganske, så mest appetitlig ud, og de sidste 5 syntes, at den ikke-veganske så mest appetitlig ud. På smagen var der, 8 der syntes, at den ikke-veganske var bedst, og én der syntes, at den ikke-veganske pandekage var bedst og den veganske is var bedst.
Nogle af kommentarerne var:
"Der var mere smag i den ikke-veganske."
"Den veganske is var lidt krystalliseret, og pandekagen smagte for meget af banan."
"Den ikke-veganske is smagte af mere, og mellem pandekagerne stod det næsten lige."
Kunne I tænke jer at være veganere?
Her var kommentarerne:
"Nej, det er for kompliseret, plus jeg vil ikke undvære kød."
"NEJ."
"NEJ."
"Jeg kunne tænke mig at indføre veganske dage - men ville synes det var vanskeligt at leve fuldt vegansk - mener oprigtigt at jeg er overrasket over hvor lækker den veganske hovedret var. Ville nok tænke at vegetar lå mere ligetil."
"Nej det er besværligt, at købe ind."
"NEJ"
"Jeg tror ikke, at jeg kunne være veganer for der er så mange ting man ikke må spise."
"Jeg tror det er besværligt, men bliver dog meget inspireret af det. Det har virklig overrasket meget positivt."
"Nej for så kan jeg ikke få røræg og bacon."
Økonomi, tid og besvælighed
I forhold til økonomien, var der ikke den store forskel. Det veganske kostede 383 kr. og det ikke-veganske kostede 365 kr.
Når vi kommer til tid, tog de veganske blinis 40 min. at lave, og de ikke-veganske tog kun
24 min. Toppingen til bliniserne tog lige lang tid. Den veganske hovedret tog 31 min. at lave, og den ikke-veganske tog 37 min. at lave. Tidsforskellen kommer fordi, at det ikke-veganske pasta tog 11 min. og vegansk pasta 6 min. Den veganske dessert tog 60 min. at lave og den ikke-veganske tog 53 min. I alt tog det veganske 2 timer og 22 minutter, og det ikke veganske tog
2 timer og 3 minutter.
Vi syntes ikke, at det var mere besværligt, at lave vegansk mad. Men den veganske blinis og pandekagedej skulle stå og hvile i 10 min.
Vi synes derfor at vi kan konkludere, at det med besværligheden, må bunde i vaner og fordomme. Det eneste kritikpunkt vi har efter vores undersøgelse, er mulighederne for indkøb af veganske produkter. Det er et meget begrænset udvalg og vi måtte derfor flere steder hen for at finde det vi manglede.
Kommentarer
Send en kommentar