Interview med Benny Madsen og Lasse


Interview med Benny Madsen og Lasse 


Af Isabella Sørensen og Josefine Petersen

  Vi spiser altid de samme retter, lasagne, boller i karry og pasta med kødsovs, men hvorfor spiser vi sådan? Er det vane der gør, at når vi kommer stressende ind i supermarkedet, så går vi bare hen til de ting vi kender til, og plejer at få.

Lasse og Benny fra øko cafeteriet 
  Vi har været ude og interviewe Benny Madsen. Han er 40 år gammel og er michelin-kok. Han arbejder inde på Øko Cafeteriet i Svendborg. For fire år siden valgte han at lægge sin livsstil om, og blive veganer. Sammen med hans ven Lasse har de Vegansk Sydfyn, hvor de vejleder  i vegansk livsstil og laver demonstrationer.

  Hans siger at veganisme ikke kun handler om, at redde dyrene, men også om, at redde naturen og miljøet, at blive bevidst forbruger og leve sundt. Veganisme handler ikke kun om en ting, det er helheden i det.

  Benny blev veganer, fordi han gik ned med stress, og ødelagde hans krop. Han havde feber i frontklappen, og kunne ikke fordøje fabriksvarer. Så blev han veganer og en måned efter så var alle hans problemer væk, og han har ikke haft noget siden, og det er 4 år siden. Han siger, at der er power i veganisme, og den bevidste veganer spiser også meget ren mad uden kemikalier og bruger ikke palmeolie fordi, så fælder man regnskoven.

  At blive veganer gav ham meget mere overskud og energi i hverdagen.
"Det kan slet ikke beskives." siger Benny.
"Dyreprodukter får os til at størkne inden i, alt størkner, bliver tykt og vores organer kan ikke komme af, med alt det fedt der er i dyreprodukter. Hele vores organisme kommer ned og køre på halvt blus, de resurser du skal bruge til reparere kroppen bliver istedet brugt til at fordøje maden."

  Benny og Lasse forstår godt at der er nogen der ikke kan overskue, at blive veganer.
"Jeg kan udmærket godt forstå, at folk syntes det virker uoverskueligt, sådan havde jeg det også i starten, men det har noget med vane at gøre. De ting der står i vejen for at blive veganer er smag, vane og tradition. Men når man finder ud af, at ens egen sundhed, planetens fremtid, og dyrenes ve og vel er vigtigere, så er man klar." siger Lasse.

Fakta om veganisme

  Veganisme handler om at nogen vil rede dyrerne, og andre bliver veganere fordi de vil rede naturen/miljøet.

  Når det kommer til veganisme handler det om at man ikke spiser noget fra dyr, det gælder kød, æg, mælk, og meget mere.

  Du må slet ikke bruge noget fra dyr. Det gælder ting der er lavet af læder, og tøj der er lavet af uld.


Har det været besværligt for dig?
  "Nej, når jeg tager ud og spiser hos nogle, tager jeg selv mad med, men veganere har ikke svingende blodsukker, så jeg kan tage en halv liter grøntsagsjuice og nogle bananer med, og så tænker jeg ikke på mad i 4 timer. Jeg er jo også kok så det har været lidt nemmere for mig at lave nogle veganske retter." siger Benny.


  Morgenmad: Som veganer kan man erstatte mælk med f.eks mandelmælk eller sojadrik. Man kan stadig spise havregryn og f.eks putte rosiner på. Til morgenmad kan man også vælge at drikke en friskpresset juice med rødbede, gulerødder og avokado.

  Frokost: Som veganer kan man ikke spise rugbrød, som andre typisk gør. Men man kan erstatte frokosten med salat, bønner og en masse andre grønsager. Og måske drikke endnu en juice.

  Eftermiddagsmad: Til eftermiddagsmad kan man drikke en smoothie med bær og putte mandelmælk i, i stedet for mælk eller yogurt. Benny anbefaler at spise en eller to bananer, fordi bananer mætter rigtig meget og kan holde en kørende i mange timer frem.

  Aftensmad: Som veganer må man ikke spise spise kød som de fleste danskere gør, man kan købe plantebaseret fars som man erstatte kødet med, og spise bønner og andre grønsager igen.

  "Halvdelen af veganerne er blevet det for, at redde dyrene og den anden halvdel er blevet det for, at redde dem selv sundhedsmæssigt. Det er ligemeget hvilken vej du kommer ind i veganismen." siger Benny.
De fleste unge bliver sure, fordi de finder ud af, hvad der bliver gjort ved dyrene og at de bare er blevet snydt af sundhedsvæsnet.
Når du spiser kød har du betændelse i dine blodbaner og det gør dig sløv, de bakterier nede i vores mave ændrer vores holdning.

Hvorfor er det godt for os, at spise vegansk?
  Vi består af 93 vitaminer, og mineraler og det gør jorden også, så det giver meget god mening at vi spiser det fra jorden, istedet for at vi skal have en ko til at spise græsset og omdanne det til muskler, hvor der er flere proteiner i, og så spiser vi det.
I virkeligheden kan man sige at vi hele tiden spiser anden og tredje sortering af mad.

Hvordan er vi som mennesker bygget?
  Vi har, som mennesker et vegetarisk tarmsystem, men vi har tvunget vores vegetariske tarmsystem til at spise kød i store mængder. Det er derfor, der kommer alle mulige sygdomme, som psoriasis, cancer, sclerose og alle sådanne livsstilssygdomme.

Dette udsnit kommer fra en artikel, der ligger på hjemmesiden information.dk
Mens der er gode argumenter mod at spise kød, æg og mejeriprodukter, er der ingen gode argumenter for. Der er i dag solidt videnskabeligt belæg for, at mennesker uproblematisk kan leve sundt af en 100 pct. vegetabilsk kost, endda med adskillige helbredsmæssige fordele. Desuden lider vores miljø og klima stærkt under produktionen af animalske fødevarer, som er og bliver fuldstændig ubæredygtig for både miljø og mennesker.

  "De 2-3 første uger efter man er holdt op med, at have kød der ligger og rådner nede i tarmene, får man sådan en lethedsfornemmelse der er svær at beskrive når man ikke har prøvet det, man føler sig let på tå. Selvom man er 40, føler man sig som en på 12 og selvom du har spist dig propmæt kan du rejse dig og du behøver ikke at slå mave," siger Lasse og Benny.

  Vegansk mad er let omsættelig mad, hvis det er rent. Det er let for kroppen, at fordøje. Der er ikke noget der bremser processen hvis du undgår konserveringsmidler. Hvis man tager et rugbrød som kan holde sig 10 uger og vores fordøjelsessystem max må bruge 5 dage på at fordøje det, hvordan kan vi så det? Vi har ikke værktøjer til, at nedbryde de kemikalier. Det er nogle gange årsagen til, at det er så nemt, at blive overvægtig, fordi hvis det bliver derinde og ikke kommer ud, så bliver man tyk.

  "Vores tarmsystem er 12 meter langt og er lavet til at skille bønner og linser ad. Kødæderes tarmsystem er 3 meter langt og så er der en "tønde" der er fyldt med syre der kan fordøje kød. Så vi er ikke designet til at spise kød, heller ikke vores tænder er kødspisere," siger Benny.

Vi har også altid fået af vide, at vi bare skal spise alle de der animalske produkter. og det hænger  sådan sammen, at hvis der er nogle store fonde, som giver politikerne penge, så kan de jo ikke arbejde i mod, f.eks Arla.
Arla har betalt masser af penge for, at få sundhedsstyrelsen til at sige, at vi skal drikke en halv liter mælk.
"Det er godt for forretningen, at vi er forvirrede over hvad vi skal spise."
Hjerteforeningen siger til dem med dårligt hjerte, at de skal spise retter med rødt kød, og det er det der giver allerflest blodpropper.

Hvorfor er der kommet flere veganere?
"Det er fordi, at der er kommet flere medier og det er lettere at komme til. Hvis der er en fyr i Californien der skiver et opslag om, at være veganer kan alle syv milliarder læse det.
Hvis slagterhusene var lavet af glas, så ville alle være blevet veganere for 50 år siden. I dag er de lavet af "glas" - vi kan bare gå ind på youtube og se hvor klam dyreproduktionen er.  Folk har fundet ud af hvor ulækre fødevarer er," Siger Benny.
"Og så er der også kommet mange flere veganske produkter i supermarkederne," tilføjer Lasse.

Benny og Lasse tror at fremtiden er vegansk, de siger at mælkeproduktionen gerne skulle være nedlagt om 10 år. Grunden til at man mener at mælkeproduktionen er nedlagt om 10 år er at mennesket slet ikke har brug for at drikke mælk, som de tidligere har anbefalet at man skal gøre. Her kan man høre at veganismen er kommet for at blive, fordi at man skal rede miljøet, sig selv og jorden.

Gode råd til dig der gerne vil være veganer

"Tænk simpelt, når du skal igang, tag det lidt ad gangen, måske tag en ny ting ind om dagen, om ugen, eller om måneden, og så kommer der en dårlig ud," lyder Bennys tip.

"Det er slet ikke besværligt"

Du kan som veganer stadig spise: Du kan stadig spise alle de grønsager der er på jorden og supermarkederne.
Der er kommet mange alternative mad produkter som f.eks kød som er plantebaseret. Så som Lasse siger er det ikke besværligt at leve som veganer.












Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Veganer vs. Ikke-veganer