Mad i historien


Mad i historien

Af Isabella Sørensen og Josefine Petersen


Vi har spist meget forskelligt gennem årene, men hvad spiste vi i 1800-tallet og i 1900-tallet. Og hvad spiser vi egentlig i dag? De sidste mange år er vores madvaner blevet påvirket af forskning. Men det er i dag lettere at inspirere hinanden til at lave alternativer. Som den veganske livsstil, som er blevet meget moderne de seneste år. 



  I 1800-tallet fik kartoflen sit gennembrud, da den kom til Danmark fra Sydamerika og man fandt ud af, at det var en god energikilde og det var billigt, så alle de fattige endte med, næsten kun at spise kartofler. Man spiste også meget suppe, østers, dyreryg, vildsvinhovede og flamske sild. I 1800-tallet var den mest udbredte drik, for bønderne, kaffe. Senere i 1800-tallet begyndte der at komme en ændring og man begyndte at spise mere kød i stedet for korn. De danske landmænd kom i krise og begyndte at sælge smør og bacon, for at redde dem selv og deres økonomi. I 1868 kom rugbrød på markedet og mange begyndte at spise det fordi det mættede godt. Man begyndte også at sælge gryn, mel, kaffe, sukker og tobak. I 1880 begyndte man at spise kold mad til frokost, fordi at tidligere kunne man nå at komme hjem og spise varm frokost. I 1800-tallet til 1900-tallet begyndte kager også at blive en del af menneskernes hverdag. Men man begyndte også at spise kød, sovs og kartofler.

  I 1900-tallet begyndte man at få et højere forbrug af flæskeeksporten og kødhandelen. Man begyndte også at spise frikadeller, som stadig er en typisk ret i hverdagen i dag. I 1970'erne begyndte man at kunne få frostvarer og her kommer traditionen med lørdagskylling. I 1970'erne begyndte de udlandske retter at komme til Danmark som pasta bolognese, og amerikansk fastfood i form af pizza og burger. Man begyndte også at spise fint mad som steak med bagt kartoffel og tilhørende salat. I 1970'erne kom madpyramiden også, for at danskerne kunne se hvordan man skal spise, for at spise sundt. I 1980'erne begyndte man at have fokus på økologi. Man begyndte at lave fedtfattig mad og kunne købe økologiske grøntsager. I 1990'erne begyndte man at spise gourmetmad, og man fik øje for hvordan dyrene blev behandlet.

  I år 2000 var Noma kåret til verdens bedste restaurant. Skyr kom også til Danmark, som man i dag kan få i flere forskellige varianter. Der kom også mange flere forskelige slags øl til Danmark.

  Her i dag er vi så blevet meget mere bevidste om vores sundhed, miljøet og dyrenes velvære. Vi er derfor begyndt at spise mere vegetarisk og vegansk, og det er også derfor at mange tror at fremtiden bliver vegansk, da vi gerne vil redde netop os selv, miljøet og dyrene.

  Hvorfor har vi så spist som vi har gjort?
I 1800-tallet spiste vi lige hvad der var ude foran døren, og hvad vi kunne bytte os til. Der var ikke ekport så vi kunne ikke få lige hvad vi ønskede os, og man havde ikke mange  penge. Det ændrede sig lidt i slutningen af 1900-tallet, hvor vi fik flere penge og flere muligheder. I dag har vi alle de muligheder vi kunne ønske os. Vi er også blevet klogere, og  mere bevidste om vores sundhed og kan derfor vælger mange alternativer til det usunde mad, fordi vi ved hvad der er sundere.


 kilde kristeligt-dagblad.dk

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Benny Madsen og Lasse

Veganer vs. Ikke-veganer